Mire használható, és milyen eredményt hoz a gazdálkodók számára a Xarvio Field Manager által készített hozamtérkép? 

A  xarvio®FIELD MANAGER-rel 2018 óta foglalkozom. A cégnél, ahol akkor dolgoztam, közel 5 ezer ha-on próbáltuk ki. Ott legfőképpen a zónatérképek elkészítésére tudtam használni, emellett a termőképességi indexek meghatározására, ebből a tápanyag-utánpótlás tervezésére (természetesen talajmintavétel után), és teszteltük a növényvédelmi előrejelzéseket is. 

Az ott szerzett és azóta folyamatosan bővülő tapasztalatokat most már ügyfeleimnél is kamatoztatom. Ebben a cikkben az olvasható, hogy miként használtuk a rendelkezésünkre álló adatokat a Vetőmag és Szárító Kft-nél. 

Az alkalmazás segítségével gyakorlatilag végig tudjuk követni a növények fejlődését, pontosan látjuk, hogy mikor milyen tápanyagra, mennyi csapadékra van szükség. Ezek mind olyan kulcsfontosságú adatok, melyekre alapozva a megfelelő döntést tudjuk meghozni.

A precíziós eszközöknek a használata okszerűbbé teszi a gazdálkodást, az inputanyagok kijuttatását. Lehetővé teszi azt, hogy a műtrágyák és a növényvédőszerek a kijuttatásuk során csak oda kerüljenek, ahová kellenek, és csak olyan mennyiségben, amilyenben szükségesek

A cikk itt tekinthető meg. https://mezohir.hu/2021/11/16/xarvio-kverneland-precizios-gazdalkodas-mezogazdasag/